Fladby 3Dprint Logo

Historien bak 3D-printing

1984

Den første 3D-skriveren, som brukte stereolitografi, ble lagd av Charles W. Hull. På den tiden kostet en SLA 3D-printer ca. $ 300 000.

 

1992

Den første Fused Deposition Modelling (FDM) maskinen blir markedsført og kommersialisert. I de kommende årene blir ekstrudering av plast den mest brukte teknologien.

 

2009

Priser på 3D-printere reduseres betydelig når stasjonære enheter og RepRap-printere begynner å bli tilgjengelige i markedet, drevet av en stor økning i antall produsenter for 3D-printere. Teknologien blir levedyktig for prosumere og kostnadseffektiv for produsenter.

 

2019

Moderne 3D-skrivere er et rimelig alternativ for tradisjonelle produksjonsformer og har en mer effektiv produksjon. Resultater av høy kvalitet og muligheter for å skalere opp til store 3D-printernettverk, og dermed tilby produksjon i stor skala.

 

 

Vi er i gang med den fjerde industrielle revolusjonen, der industrien blir mer avhengig av moderne samfunnskomponenter som inkluderer 3D-print.

 

 

Hvordan fungerer 3D-printing?

Det hele begynner med en 3D-modell. Du kan lage en selv eller laste ned ferdige 3D-modeller i .stl-format eller andre formater fra ulike nettsteder.
Dersom du velger å lage en selv kan du bruke en 3D skanner, app eller programvare.

 

 

Programvarer for 3D-modellering

Det finnes mange ulike programvarer for 3D-modellering. Lisenser for programvarer som benyttes i industrien kan koste tusenvis av dollar årig, men det finnes også programvarer med åpne kildekoder. Etter at du har laget en 3D-modell kan du forberede filen for 3D-printing. Dette kalles slicing.

 

 

Slicing: Fra 3D-modell til 3D-printer

Slicing betyr å dele opp en 3D-modell i hundrevis eller tusenvis av horisontale lag og blir gjort med en programvare som er tilpasset slicing. Noen 3D-printere har en innebygd slicer og jobber med råfiler i .stl, .obj og .cad. Når filen din er delt opp, kan 3D-printeren ta over jobben via USB, SD eller internett. 3D modellen er nå delt opp og kan bli printet ut, lag for lag.

 

3D-print industrien

3D-printing er per i dag i en god modningsprosess. Tidligere var 3D-printing kun egnet for printing av prototyper men har nå blitt en integrert del i forsyningskjeden med en stadig bedre og effektiv produksjonsteknologi. Det meste av etterspørselen er industriell, og . Acumen Research and Consulting spår at det globale markedet for 3D-printing vil nå $41 milliarder innen 2026. Etter hvert som teknologien utvikler seg, vil alle store bransjer bli transformert og på en positiv måte endre måten vi lever, jobber og spiller på.

 

Eksempler på 3D-printing

3D-printing omfatter mange former for teknologier og materialer ettersom 3D-printing brukes i nesten alle bransjer du kan tenke deg. Det er viktig å se på det som en klynge av forskjellige bransjer med et utall forskjellige applikasjoner.

 

Noen eksempler: